Съкращават само неефективни чиновници, успокои новият премиер “Марица изток ще затвори

...
Съкращават само неефективни чиновници, успокои новият премиер “Марица изток ще затвори
Коментари Харесай

Ток, зараза, поощрение за бизнеса и по-малко пари при прокуратурата

Съкращават единствено неефективни служители, успокои новият министър председател
“Марица изток ” ще затвори и преди 2038 година, предвижда вицето по климата Борислав Сандов

България ще одобри еврото от 1 януари 2024 година, а бюджетът на прокуратурата ще бъде орязан. Това ще са едни от главните задания, които си слагат новите министри, стана ясно при предаването на властта от служебни на постоянния кабинет.

За премиера Кирил Петков най-важното са да се овладеят цените на тока и битката с пандемията. Още във вторник той ще ревизира обстановката и вредите с наводненията в страната и точния брой на потърпевшите.

Той упорства за незабавно съвещание на енергийната комисия в Народното събрание, в която наложително би трябвало да влязат най-хубавите специалисти депутати.

“КЕВР да стартира да работи освен като щемпел, а да влезе надълбоко в разходната и капиталовите елементи при всички производители на сила ”, посъветва Петков минути след премиерската клетва.

Един от първите му диалози ще бъде с гръцкия му сътрудник Кириакос Мицотакис за гръцката газова връзка, тъй като тя била основополагаща за по-ниски цени на пазара на електрическата енергия.

Едно от първите назначения на новия министър председател ще бъде проф. Радка Аргирова. Тя ще заеме поста на негов консултант в битката с пандемията После Петков ще организира диалози с кардиолози, онколози, ендокринолози - хора, които не са свързани непосредствено с COVID-19, с цел да обяснят по какъв начин имунизацията въздейства върху другите болести.

“Много хора не са срещу, само че се опасяват по какъв начин имунизацията ще им повлияе на съществуващите заболявания ”, сподели още Петков.

В първите си минути като министър председател той успокои и служителите. Съкращенията ще са на към 15% от администрацията, само че единствено за тези, при които липсват успеваемост във връзка с държавното ръководство.

Всеки, който се оправя добре и работи доста, не би трябвало да се опасява, успокои министър-председателят.

Диалогът със Северна Македония щял да бъде с “конструктивна сила ”.

“Не мога да схвана за какво би трябвало да хвърча до Виена, с цел да кацна в Скопие. Трябва да се види и железопътната връзка. Прекалено сме дребни Балканите, с цел да се разделяме. Ние сме общ район, който би трябвало да пораства. Казвайки това, петте точки не се трансформират ”, сподели още той.

И до момента в който Кирил Петков чертаеше незабавните задания, то новите министри обрисуваха и дълготрайните проблеми.

“Не се планува отсрочване на приемането на България в еврозоната. На 1 януари 2024 година ние би трябвало да имаме техническа подготвеност за приемане на еврото. Преди това е нужно да има необятна полемика с неправителствения бранш и бизнеса. ” Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев при приемането на поста от служебния си сътрудник Валери Белчев.

“Поех поста от най-успешния до момента финансов министър и на драго сърце му връщам ключа на министерството ”, сподели Белчев. Отчете, че страната е с над 500 млн. лева бюджетен остатък към края на ноември. Движим се доста по-добре, в сравнение с с актуализацията на бюджета беше планувано ”, удостовери думите му Василев. Според него той поема финансите в положително положение, само че го чака доста работа. Разбрали сме се през юни да има актуализация на бюджета, като цяло чакаме стопанската система да върви напред и да има бързо възстановяване от рецесията,  сподели още Василев.

Според Белчев проектобюджетът за 2022 година, който той създаде и поради който получи рецензии, е бил направен с условията на закона в хипотезата, че по една или друга причина няма постоянно държавно управление.

“Мариците ” може да затворят още преди политическото решение за това, позволи пък вицепремиерът по екология Борислав Сандов. Според него те няма да устоят стопански. “Цената на квотите на излъчванията към този момент мина 90 евро. Според мен след към 5 година това ще бъде стопански провал. Това ще бъде стопански наложено решение, по тази причина ни би трябвало проект ”, сподели той.

Топлоелектрическа централа “Марица-изток 2 ” обаче можел да работи доста дълго време, в случай че не е на въглища. “Технологиите за хващане на въглероден диоксид са извънредно скъпи. Ще излезе по-евтино да плащаме на тези хора без да работят, в сравнение с да прилагаме такива технологии. Трябва да покажем какви са опциите, другите възможности и да начертаем проект, с цел да може всеки да е спокоен, че няма да остане отвън борда. Има способи това да се случи ”, сподели още Сандов.

Отпадането на административната тежест и усъвършенстването на някои процеси, които се случват физически, ще са измежду целите на министъра на електронното ръководство Божидар Божанов. Неговата работа обаче нямяло да се припокрива с тази на вицепремиера по дейно ръководство Калина Константинова.

Преглед на фишовете по проекта за възобновяване ще е първата задача на новия министър по нововъведенията Даниел Лорер, а контролът на рисковите язовири - на Корнелия Нинова в Министерството на стопанската система и промишлеността. Това оповестиха двете нови лица от държавното управление при приемането на властта от служебната министърка Даниела Везиева.

Нинова изясни, че незабавно би трябвало да се прегледа подзаконовата нормативна база, с цел да се облекчи дребният и междинният бизнес. В дълготраен проект пък взаимно двете министерства би трябвало да изготвят тактика за развиване на стопанската система посредством нововъведения.

Нинова ще даде тежест на външните търговски служби, които да промотират дребните и междинните ни компании, както и ще бори сивата стопанска система.

Според Лорер пък би трябвало да се осмисли наборът от финансови институции, които страната ни има за насърчаване на бизнеса - ББР, Фонда на фондовете, Българската организация за вложения. Трябва да се откри пресечна точка сред тези принадлежности и да се насочат още по-правилно, защото имало дублиращи се.

Поощрения за бизнеса и по-малко пари при прокуратурата

Служебният министър на стопанската система Даниела Везиева подари на двамата си наследници книгата на Симеон Радев “Строителите на модерна България ”.

Асен Василев още веднъж си взе финансовото министерство от Валери Белчев, на който съобщи при втория длъжностен кабинет за тази година.

Най-интересните истории ще се случват при нас, даде обещание Лорер, откакто за първи път се дава фокус на нововъведенията.

Между двете министерства няма да има търкания, а съдействие, увериха и двамата.

COVID-19, общата висока предотвратима смъртност, незабавна помощ са целите на новия здравен министър проф. Асена Сербезова.

Първо би трябвало да видя какво ще заваря на бюрото си, какво ми е оставил доктор Кацаров. Ще се срещна с всичко и по-късно ще бъдат взети съответни решения, които ще бъдат огласени, изясни Сербезова.

Тръгвам си задоволен от свършената работа, това съобщи някогашният здравен министър Стойчо Кацаров, малко откакто съобщи поста си на проф. Сербезова.

“С най-хубави усеща и пожелания предадох поста ”, изясни той.

“Не съм ѝ дал рекомендации, тъй като има нужния административен и управнически опит, познава здравната система ”, добави Кацаров. Той поискал на наследничката си триумф и нека да няма последваща коронавирус вълна. Помолил я да довърши процедурата за коронавирус зоните и стандарта по здравни грижи, за които не му стигнало времето. Постът министър на опазването на здравето бил измежду най-големите провокации в живота на Кацаров. Сега му предстояло да посрещне своите внуци и да си почива.

Четвъртото си дете пък ще чака екстранспортният министър Христо Алексиев, който ще се отдаде на персонални каузи.

Наследникът му Николай Събев пък не видя проблем в това, че “Български пощи ” повече няма да са към ведомството му. И показа, че в случай че бяха останали в превоза, той е щял да има тежък спор на ползи, тъй като той е съсобственик на “Еконт ”.

Новият правосъден министър Надежда Йорданова ще упорства за радикална промяна в правосъдния бюджет, като той ще бъде на програмен симптом.

“Бюджетът на прокуратурата за тази година е малко над 330 млн. лева Имаме ли чувство за правдивост в обществото? Имаме ли осъдени за корупция на високите етажи? Не, нямаме. Ефективно ли се харчат тези пари? Какво прави прокуратурата в цифровия свят? Затова ще упорствам за действителен програмен бюджет, тъй като това значи бистрота и успеваемост ”, сподели Йорданова.

“Ще продължим да настояваме основния прокурор да си подаде оставката. Гешев, твоят дебелоглав коства пари и достолепието на нашия народ, твоят дебелоглав пречи проектът за възобновяване да бъде придвижен още по-бързо ”, сподели Йорданова. А съгласно досегашния длъжностен министър на правораздаването Иван Демерджиев не би трябвало да се чака събиране на конституционно болшинство за правосъдна промяна и измененията да се вършат допустимо най-бързо.

Новият районен министър Гроздан Караджов одобри поста от Виолета Комитова и дилемите, които предстоят - зимното разчистване, за което били обезпечени 100 млн. лева, строителството на Автомагистрала “Хемус ”, тежката обстановка във ВиК бранша поради цената на електрическата енергия. 

Стефан Янев удовлетворен - след двете му правителства България била друга

Президентът Румен Радев се срещна с членовете на третия си длъжностен кабинет преди те да предадат властта на постоянното държавно управление. “Искам да благодаря на всеки един от вас за положителната воля, куража и усърдието ”, обърна се Радев към служебните министри. Той мощно похвали делата на държавното управление, което се е справило с всички рецесии. Служебният министър председател Стефан Янев пък благодари на президента и сподели, че оставя една изменена България. “Не бих си разрешил да дам оценка, тъй като оценката я дават хората. След 2 служебни кабинета България е друга. Надявам се малко по-добра. Дали ще продължим в същата посока, зависи от темпа на промени. Това е един от претекстовете, на база, на който избрах да остана в идващия кабинет ”, сподели още Янев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР